Ravioli śliwkowe z kruszonką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1589
Składniki:
- 2 łyżki masła do omaszczenia
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki wody
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 400 g śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i podzielić na dwie części.
Przygotować wypełnienie: śliwki węgierki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki, usunąć pestki, oprószyć mielonym cynamonem, zasypać cukrem pudrem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie przełożyć je łyżką na rozwałkowaną jedną część ciasta, po czym całość nakryć drugą częścią ciasta i dokładnie docisnąć do siebie.
Następnie foremką do pierogów wyciąć odpowiednie kształty i wrzucić do 1,5 l gotującej się wody w rondlu. Gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim ugotowane ravioli.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta urywać ręcznie małe kawałeczki i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do czasu, aż lekko się przyrumienią, wtedy ściągnąć je z ognia i posypać potrawę.
Przygotować wypełnienie: śliwki węgierki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki, usunąć pestki, oprószyć mielonym cynamonem, zasypać cukrem pudrem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie przełożyć je łyżką na rozwałkowaną jedną część ciasta, po czym całość nakryć drugą częścią ciasta i dokładnie docisnąć do siebie.
Następnie foremką do pierogów wyciąć odpowiednie kształty i wrzucić do 1,5 l gotującej się wody w rondlu. Gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim ugotowane ravioli.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta urywać ręcznie małe kawałeczki i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do czasu, aż lekko się przyrumienią, wtedy ściągnąć je z ognia i posypać potrawę.
Komentarze (0)