Ravioli śliwkowe z kruszonką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1394

Składniki:

  • 2 łyżki masła do omaszczenia
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 400 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i podzielić na dwie części.

Przygotować wypełnienie: śliwki węgierki umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki, usunąć pestki, oprószyć mielonym cynamonem, zasypać cukrem pudrem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie przełożyć je łyżką na rozwałkowaną jedną część ciasta, po czym całość nakryć drugą częścią ciasta i dokładnie docisnąć do siebie.

Następnie foremką do pierogów wyciąć odpowiednie kształty i wrzucić do 1,5 l gotującej się wody w rondlu. Gotować do chwili, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i polać nim ugotowane ravioli.

Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta urywać ręcznie małe kawałeczki i przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć do czasu, aż lekko się przyrumienią, wtedy ściągnąć je z ognia i posypać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów