Ciastka lukrowo-śliwkowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1575
Składniki:
- 450 g mrożonego ciasta francuskiego
- 300 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 70 g białego lukru
- 70 g niebieskiego lukru
- 6 łyżek przegotowanej przestudzonej wody
- 1 szklanka ciemnego rumu
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Śliwki kalifornijskie przełożyć do miski, zalać je ciemnym rumem i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu osączyć je z nadmiaru rumu. Następnie ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w podłużne plastry o szerokości 12 cm i wysmarować je letnią wodą. W plastry ciasta zawinąć po dwie śliwki kalifornijskie i uformować z nich małe, podłużne bułeczki. Całość zawinąć tak, aby śliwki nie wystawały, przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i wysmarować białkiem jajka. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Biały oraz niebieski lukier przesypać do osobnych miseczek i zalać każdy z nich 3 łyżkami przegotowanej, przestudzonej wody. Oba lukry wymieszać i najpierw białym wysmarować upieczone wcześniej składniki, a następnie niebieskim polać całość.
Komentarze (0)