Ciastka lukrowo-śliwkowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1575
Ciastka lukrowo-śliwkowe
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 70 g białego lukru
  • 70 g niebieskiego lukru
  • 6 łyżek przegotowanej przestudzonej wody
  • 1 szklanka ciemnego rumu
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Śliwki kalifornijskie przełożyć do miski, zalać je ciemnym rumem i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu osączyć je z nadmiaru rumu. Następnie ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w podłużne plastry o szerokości 12 cm i wysmarować je letnią wodą. W plastry ciasta zawinąć po dwie śliwki kalifornijskie i uformować z nich małe, podłużne bułeczki. Całość zawinąć tak, aby śliwki nie wystawały, przełożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i wysmarować białkiem jajka. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Biały oraz niebieski lukier przesypać do osobnych miseczek i zalać każdy z nich 3 łyżkami przegotowanej, przestudzonej wody. Oba lukry wymieszać i najpierw białym wysmarować upieczone wcześniej składniki, a następnie niebieskim polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów