Ciasto śliwkowe z orzechami i lodami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 36
Ciasto śliwkowe z orzechami i lodami
fot. sonyakamoz (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Nadzienie:
  • 400 g śliwek węgierek
  • 15 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Ponadto:
  • 400 g lodów waniliowych

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wlać do tego wodę, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozgnieść na grubość 5 mm. Po rozgnieceniu przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować nadzienie: śliwki umyć, odsączyć z wody, przekroić je na połowy i usunąć z nich nasiona. Przekrojone śliwki posypać cukrem pudrem, ułożyć je na cieście i wszystko wyłożyć orzechami włoskimi.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i przełożyć na tackę. Na koniec wyłożyć lody waniliowe.

0 komenatrzy

Podobne przepisy