Ciasto śliwkowe z orzechami i lodami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 994
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Nadzienie:
- 400 g śliwek węgierek
- 15 g orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru pudru
- Ponadto:
- 400 g lodów waniliowych
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wlać do tego wodę, dodać masło i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozgnieść na grubość 5 mm. Po rozgnieceniu przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować nadzienie: śliwki umyć, odsączyć z wody, przekroić je na połowy i usunąć z nich nasiona. Przekrojone śliwki posypać cukrem pudrem, ułożyć je na cieście i wszystko wyłożyć orzechami włoskimi.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i przełożyć na tackę. Na koniec wyłożyć lody waniliowe.
Przygotować nadzienie: śliwki umyć, odsączyć z wody, przekroić je na połowy i usunąć z nich nasiona. Przekrojone śliwki posypać cukrem pudrem, ułożyć je na cieście i wszystko wyłożyć orzechami włoskimi.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i przełożyć na tackę. Na koniec wyłożyć lody waniliowe.
Komentarze (0)