Ciasto śliwkowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1749
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Ciasto:
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- Wierzch:
- 1 kg dużych śliwek
- 0,5 szklanki cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnim mlekiem, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru i razem rozetrzeć łyżeczką na jednolitą masę. Mąkę przesypać do miski, wbić do niej jajko, wsypać cukier, wlać roztarte drożdże, ekstrakt waniliowy i wsypać do tego tartą skórkę cytrynową. Dodać do tego masło i z całości wyrobić ręcznie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Przygotować wierzch umyte i osączone z wody śliwki pozbawić pestek. Cztery śliwki przełożyć do miksera, zasypać je cukrem pudrem i zmiksować na jednolitą masę. Pozostałe śliwki pokroić w cienkie plastry. Następnie zmiksowanymi składnikami wysmarować ciasto w formie do pieczenia i nałożyć na to pokrojone śliwki.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować wierzch umyte i osączone z wody śliwki pozbawić pestek. Cztery śliwki przełożyć do miksera, zasypać je cukrem pudrem i zmiksować na jednolitą masę. Pozostałe śliwki pokroić w cienkie plastry. Następnie zmiksowanymi składnikami wysmarować ciasto w formie do pieczenia i nałożyć na to pokrojone śliwki.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)