Powidła śliwkowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2318
Powidła śliwkowe
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25o g cukru
  • 100 ml wody
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Śliwki dokładnie umyć, osączyć z wody, po czym przekroić na połowy i usunąć pestki. Pozbawione pestek śliwki przełożyć do rondla i zalać wodą. Następnie doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. Potem odcedzić z wody i przetrzeć przez sito. Przetarty miąższ ze śliwek przełożyć z powrotem do rondla, dodać do tego sok cytrynowy, cukier i całość smażyć pod przykryciem na małym ogniu do czasu powstania gęstej masy. W czasie smażenia należy często mieszać drewnianą łyżką, aby smażone składniki nie przypaliły się od spodu. Gotowe powidła ściągnąć z ognia i przełożyć do słoja. Słój zamknąć, przełożyć odwrotną stroną do garnka zalanego wodą (woda powinna sięgać lekko poza zamknięcie słoja) i zagotować. Zagotowane powidła ściągnąć z ognia, wyciągnąć z wody i odstawić w chłodne miejsce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów