Ravioli serowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3057
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na wypełnienie:
- 100 g sera ricotta
- 100 g sera mascarpone
- 100 g sera mozzarella
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić do tego 2 jajka, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione rozwałkować na grubość 2 mm i podzielić na 2 części.
Przygotować wypełnienie: wszystkie trzy sery przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do serów w misce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać pieprz oraz sól i całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę.
Wyrobioną masę przełożyć łyżką na jedną część rozwałkowanego ciasta, po czym całość nakryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Wszystko dokładnie zlepić i foremką wyciąć kształty ravioli. Następnie wrzucić do 1,5 l gotującej się i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Masło stopić na patelni, wsypać do tego suszoną kolendrę i smażyć przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Przygotować wypełnienie: wszystkie trzy sery przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do serów w misce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać pieprz oraz sól i całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę.
Wyrobioną masę przełożyć łyżką na jedną część rozwałkowanego ciasta, po czym całość nakryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Wszystko dokładnie zlepić i foremką wyciąć kształty ravioli. Następnie wrzucić do 1,5 l gotującej się i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Masło stopić na patelni, wsypać do tego suszoną kolendrę i smażyć przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)