Ravioli serowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3057
Ravioli serowe
fot. xurde / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na wypełnienie:
  • 100 g sera ricotta
  • 100 g sera mascarpone
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wbić do tego 2 jajka, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione rozwałkować na grubość 2 mm i podzielić na 2 części.

Przygotować wypełnienie: wszystkie trzy sery przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do serów w misce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać pieprz oraz sól i całość wyrobić ręcznie na jednolitą masę.

Wyrobioną masę przełożyć łyżką na jedną część rozwałkowanego ciasta, po czym całość nakryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Wszystko dokładnie zlepić i foremką wyciąć kształty ravioli. Następnie wrzucić do 1,5 l gotującej się i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Masło stopić na patelni, wsypać do tego suszoną kolendrę i smażyć przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę. Wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów