Ciasto ze szparagami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 211
Składniki:
- 800 g mrożonego ciasta francuskiego
- 400 g zielonych szparagów
- 200 g soku pomidorowego
- 0,5 szklanki wody
- sól
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i pokroić na kawałki. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy i pokroić je w kwadraty o wymiarach 12x12 cm. Na pokrojone ciasto włożyć ugotowane wcześniej szparagi. Całość złożyć w trójkąty i zlepić ręcznie. Wszystko wysmarować wodą, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i podawać sosem pomidorowym.
Komentarze (0)