Rava idli z sosem kokosowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3074
Składniki:
- 40 g białego sera twarogowego
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju
- sól
- pieprz
- Na sos kokosowy:
- 100 ml śmietanki sojowej
- 30 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ziarna gorczycy parzyć przez 1 minutę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym utłuc na drobne kawałeczki. Kaszę mannę zmieszać z serem twarogowym, dodać tłuczoną gorczycę, sodę oczyszczoną oraz umytą i pokrojoną drobno paprykę chili. Następnie doprawić pieprzem, solą, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, przełożyć do małych foremek metalowych i wstawić je metalowego naczynia z wodą. Całość wstawić do piekarnika gazowego, rozgrzanego do temp. 180 st. piec do czasu, aż wszystko zacznie tężeć. Po upieczeniu wyciągnąć z foremek i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos kokosowy: wiórki kokosowe zmieszać ze śmietanka sojową, dodać do tego mieloną gorczycę, cukier, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć do małych misek. Całość podawać na jednym talerzu.
Przygotować sos kokosowy: wiórki kokosowe zmieszać ze śmietanka sojową, dodać do tego mieloną gorczycę, cukier, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć do małych misek. Całość podawać na jednym talerzu.
Komentarze (0)