Rava idli z sosem kokosowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2920
Rava idli z sosem kokosowym
fot. Nitin Badhwar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g białego sera twarogowego
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól
  • pieprz
  • Na sos kokosowy:
  • 100 ml śmietanki sojowej
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ziarna gorczycy parzyć przez 1 minutę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym utłuc na drobne kawałeczki. Kaszę mannę zmieszać z serem twarogowym, dodać tłuczoną gorczycę, sodę oczyszczoną oraz umytą i pokrojoną drobno paprykę chili. Następnie doprawić pieprzem, solą, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, przełożyć do małych foremek metalowych i wstawić je metalowego naczynia z wodą. Całość wstawić do piekarnika gazowego, rozgrzanego do temp. 180 st. piec do czasu, aż wszystko zacznie tężeć. Po upieczeniu wyciągnąć z foremek i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos kokosowy: wiórki kokosowe zmieszać ze śmietanka sojową, dodać do tego mieloną gorczycę, cukier, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i przełożyć do małych misek. Całość podawać na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów