Idli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4986
Składniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka z białej ciecierzycy Urad Wash
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki ciepłej wody
Opis przygotowania:
Mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do tego mąkę z białej ciecierzycy i wlać niewielką ilość ciepłej wody. Dolewać więcej w zależności od tego, czy podczas wyrabiania ciasto zaczyna się lepić, czy jest jeszcze za suche. Z powyższych składników ugnieść ciasto, po czym uformować z niego ręcznie małe placki. Uformowane przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i gotować przez 10 minut. Ugotowane ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.
Komentarze (1)
Idli robi sie z fermentowanego ryzu i Urid dal.