Ciasto budyniowe z wiórkami kokosowymi
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2030
Składniki:
- 800 g ciasta francuskiego
- 300 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Krem:
- 750 ml mleka 2%
- 300 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 szklanka cukru
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy.
Przygotować krem: do miski wlać mleko, wsypać budyń z dwóch opakowań, cukier, mąkę, dodać żółtka jaj i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Do rondla wlać 750 ml mleka, doprowadzić je do wrzenia na średnim ogniu, po czym na wrzątek wlać roztrzepane wcześniej składniki. Wszystko dokładnie wymieszać i ogrzewać na zmniejszonym już ogniu do chwili, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić.
Następnie masło zmiksować mikserem i dodać do niego stopniowo masę budyniową. Całość miksować, aż do wykończenia składników. Pierwszy płat ciasta francuskiego położyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia, następnie nałożyć na niego masę kremową, posypać wiórkami kokosowymi i nałożyć tak kolejne płaty ciasta francuskiego, kremu i wiórek. Po nałożeniu całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować krem: do miski wlać mleko, wsypać budyń z dwóch opakowań, cukier, mąkę, dodać żółtka jaj i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Do rondla wlać 750 ml mleka, doprowadzić je do wrzenia na średnim ogniu, po czym na wrzątek wlać roztrzepane wcześniej składniki. Wszystko dokładnie wymieszać i ogrzewać na zmniejszonym już ogniu do chwili, aż wszystko zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić.
Następnie masło zmiksować mikserem i dodać do niego stopniowo masę budyniową. Całość miksować, aż do wykończenia składników. Pierwszy płat ciasta francuskiego położyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia, następnie nałożyć na niego masę kremową, posypać wiórkami kokosowymi i nałożyć tak kolejne płaty ciasta francuskiego, kremu i wiórek. Po nałożeniu całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)