Omlet z małżami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2694
Omlet z małżami
fot. scaredy_kat / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g mrożonych małży
  • 4 jajka
  • 200 ml pikantnego keczupu
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki mąki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Małże rozmrozić, umyć, zalać 0,5 l lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Następnie odcedzić i usunąć te, które się nie otworzyły. Pozostałe odciąć od muszli. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu, dodać do nich mąkę, wodę szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić do niego odcięte małże, smażyć przez 30 sekund, potem zalać je roztrzepanymi jajkami i smażyć omlet z dwóch stron. Gotowy wyłożyć na talerz i udekorować zieloną natką pietruszki. Do osobnej miseczki przelać keczup pikantny i razem podawać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów