Omlet z małżami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2694
Składniki:
- 30 g mrożonych małży
- 4 jajka
- 200 ml pikantnego keczupu
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki mąki
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Małże rozmrozić, umyć, zalać 0,5 l lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Następnie odcedzić i usunąć te, które się nie otworzyły. Pozostałe odciąć od muszli. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu, dodać do nich mąkę, wodę szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić do niego odcięte małże, smażyć przez 30 sekund, potem zalać je roztrzepanymi jajkami i smażyć omlet z dwóch stron. Gotowy wyłożyć na talerz i udekorować zieloną natką pietruszki. Do osobnej miseczki przelać keczup pikantny i razem podawać.
Komentarze (0)