Dynia pieczona z ziołami w mleku kokosowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1202
Dynia pieczona z ziołami w mleku kokosowym
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 ml mleka kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe dynie piżmowe
  • 1 garstka świeżej szałwii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Dynię umyć, odsączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do brytfanki. Zalać ją mlekiem kokosowym, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i wyłożyć na świeżą szałwię. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko posypać startym parmezanem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do miękkości dyni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów