Ramen z nori i baleronem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3430
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 4 płaty nori
- 4 plastry wędzonego baleronu
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Płaty nori sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie 2 z nich pokroić w cienkie plastry. Kolejne 2 pozostawić w całości. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Ugotowane ściągnąć z ognia, doprawić do smaku szczyptą soli i przelać na talerz. Jajka włożyć do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i dodać do składników. Dodać do tego plastry wędzonego baleronu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej plastry nori, oprószyć je szczyptą soli oraz białego pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować całym plastrem nori.
Komentarze (0)