Ramen z nori i baleronem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3430
Ramen z nori i baleronem
fot. takaokun / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 4 płaty nori
  • 4 plastry wędzonego baleronu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Płaty nori sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie 2 z nich pokroić w cienkie plastry. Kolejne 2 pozostawić w całości. Makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Ugotowane ściągnąć z ognia, doprawić do smaku szczyptą soli i przelać na talerz. Jajka włożyć do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i dodać do składników. Dodać do tego plastry wędzonego baleronu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej plastry nori, oprószyć je szczyptą soli oraz białego pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować całym plastrem nori.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów