Omlet warzywny

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 810
Omlet warzywny
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 zielona słodka papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić ją w cienkie plastry. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu brokuła odcedzić. Następnie jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym przelać do naczynia żaroodpornego. Dodać do tego wszystkie pokrojone wcześniej warzywa i ugotowanego brokuła. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów