Ragout warzywny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4175
Składniki:
- 600 g bakłażanów
- 630 g świeżej kapusty lub 600 g kapusty kiszonej
- 300 g marchwi
- 225 g cebuli
- 150 g słodkiej papryki
- 75 g oleju
- 15 g czosnku
- 2 szklanki wywaru warzywnego z kostki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bakłażany przekroić wzdłuż na polowy, a połowy na 4 części. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i razem z cebule przesmażyć na oleju. Kapustę świeża pokropić na kwadraty 2x2 cm, paprykę pokroić na półpierścienie i razem udusić na części oleju. Czosnek obrać i pokroić drobno. Całość zmieszać ze sobą, zalać wywarem warzywnym, posypać posiekanym czosnkiem, posolić, oprószyć pieprzem i dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękki. Obrać 25 g cebuli, pokroić w plastry i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Gotowy ragout przełożyć na talerz i obłożyć go zeszkloną cebulą. Do spożycia podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)