Mince pies
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2860
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mielonego mięsa baraniego
- 100 g masła
- 50 ml letniej wody
- 4 mandarynki
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso i mandarynki umyć i osaczyć z wody. Następnie mandarynki obrać ze skóry, po czym skórę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i razem z miąższem pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojone mandarynki ze skórą i smażyć przez 2 minuty.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z pokrojonym masłem oraz letnią wodą i wyrobić elastyczne ciasto. Zbić je w kulę i włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć foremką okrągłe krążki oraz gwiazdki. W okrągłych krążkach uformować wgniecenia. W miejsce wgnieceń nałożyć łyżeczką smażone mięso z mandarynkami i całość nakryć wyciętymi gwiazdkami. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu i wysmarować wierzch ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z pokrojonym masłem oraz letnią wodą i wyrobić elastyczne ciasto. Zbić je w kulę i włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość 0,7 mm i wyciąć foremką okrągłe krążki oraz gwiazdki. W okrągłych krążkach uformować wgniecenia. W miejsce wgnieceń nałożyć łyżeczką smażone mięso z mandarynkami i całość nakryć wyciętymi gwiazdkami. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu i wysmarować wierzch ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)