Ragout wieprzowy z jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 710
Składniki:
- 800 g karkówki wieprzowej
- 300 ml cydru jabłkowego
- 4 szalotki
- 4 liście szałwii
- 4 kromki chleba pszennego
- 3 słodkie jabłka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta mielonego cynamonu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Jabłka oraz szałwię umyć i odsączyć z wody. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Karkówkę wieprzową pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzem i lekko zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego maśle w rondlu. Do zrumienionego mięsa wlać cydr jabłkowy i dusić na średnim ogniu przez 30 minut pod przykryciem. Następnie stopić 1 łyżkę masła na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej jabłka i szalotkę. Wsypać do nich cukier, cynamon, szałwię i dobrze wymieszać, po czym przełożyć do duszonego mięsa w rondlu. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, śmietaną, dobrze wymieszać i dusić do miękkości mięsa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i podawać z chlebem.
Komentarze (0)