Ragout wieprzowy z jabłkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 710
Ragout wieprzowy z jabłkami
fot. Katrin Gilger (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 g karkówki wieprzowej
  • 300 ml cydru jabłkowego
  • 4 szalotki
  • 4 liście szałwii
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 3 słodkie jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Jabłka oraz szałwię umyć i odsączyć z wody. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Karkówkę wieprzową pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzem i lekko zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego maśle w rondlu. Do zrumienionego mięsa wlać cydr jabłkowy i dusić na średnim ogniu przez 30 minut pod przykryciem. Następnie stopić 1 łyżkę masła na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej jabłka i szalotkę. Wsypać do nich cukier, cynamon, szałwię i dobrze wymieszać, po czym przełożyć do duszonego mięsa w rondlu. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, śmietaną, dobrze wymieszać i dusić do miękkości mięsa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i podawać z chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów