Racuszki z ryżu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2258

Składniki:

  • 12 dkg maki pszennej
  • 12 dkg ryżu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki śmietany
  • olej do smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Jajka ubić na gładką masę. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i ubitymi jajkami. Dodać do tego ryż i dobrze wymieszać. Rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką kłaść wymieszaną masę. Racuszki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Podawać na letnio.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów