Racuszki z ryżu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2258
Składniki:
- 12 dkg maki pszennej
- 12 dkg ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki śmietany
- olej do smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Jajka ubić na gładką masę. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i ubitymi jajkami. Dodać do tego ryż i dobrze wymieszać. Rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką kłaść wymieszaną masę. Racuszki smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Podawać na letnio.
Komentarze (0)