Soczewica z serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2801
Składniki:
- 400 g sera ricotta
- 400 g zielonej soczewicy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki winnego octu sherry
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- natka zielonej pietruszki
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną, gdy jest jeszcze gorąca, zalać sosem sojowym, octem winnym, oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego ser ricotta i całość posypać tarta gałką muszkatołową. Wszystko udekorować natka zielonej pietruszki.
Komentarze (0)