Skrzydełka na ryżu - szybko
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6794
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- 2 ząbki czosnku
- 2 szkl. ryżu
- 3 cebule
- przyprawy: bazylia, słodka papryka, sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- Sos:
- ząbek czosnku
- 6 szkl. wody
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki vegety
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 kostka masła
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżeczek keczupu
Opis przygotowania:
Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miażdżymy), wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Skrzydełka smarujemy marynatą i zostawiamy w misce, przykrywamy folią. Odstawiamy na 2 godziny. Surowy ryż wsypujemy na blachę, na wierzch wkładamy pokrojone w plastry cebulę, a następnie skrzydełka.
Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą i pieprzem, papryką, cukrem i keczupem, wlewamy wodę.
Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok. 200 stopni) i pieczemy 1.20h
Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą i pieprzem, papryką, cukrem i keczupem, wlewamy wodę.
Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok. 200 stopni) i pieczemy 1.20h
Komentarze (3)
bardzo dobre-super polecam.....
Danie wyśmienite, następnym razem spróbuje zamienić skrzydełka na filety z piersi.
pyszne,wysmienite i oczywiscie polecam
na 5 gwiazdeczek?