Skrzydełka na ryżu - szybko

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6794

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szkl. ryżu
  • 3 cebule
  • przyprawy: bazylia, słodka papryka, sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • Sos:
  • ząbek czosnku
  • 6 szkl. wody
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki vegety
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżeczek keczupu

Opis przygotowania:

Przyprawy wsypujemy do miski (czosnek miażdżymy), wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Skrzydełka smarujemy marynatą i zostawiamy w misce, przykrywamy folią. Odstawiamy na 2 godziny. Surowy ryż wsypujemy na blachę, na wierzch wkładamy pokrojone w plastry cebulę, a następnie skrzydełka.

Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą i pieprzem, papryką, cukrem i keczupem, wlewamy wodę.

Skrzydełka zalewamy sosem. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika (ok. 200 stopni) i pieczemy 1.20h

Autor: weronika59

Komentarze (3)

bardzo dobre-super polecam.....

Danie wyśmienite, następnym razem spróbuje zamienić skrzydełka na filety z piersi.

pyszne,wysmienite i oczywiscie polecam
na 5 gwiazdeczek?

Podobne przepisy

Więcej przepisów