Fondant czekoladowy z lodami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4254
Fondant czekoladowy z lodami
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • Na ciasto:
  • 280 g gorzkiej czekolady
  • 250 g cukru
  • 200 g mąki
  • 180 g masła
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przygotować ciasto: czekoladę połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do rondla. Dodać do tego pokrojone na drobne kawałki masło, po czym razem rozpuścić na małym ogniu na płynna masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem. Do utartych jajek wsypać wymieszaną mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie wlać do tego rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać a potem wymieszane składniki przelać do formy do pieczenia oprószonej bułką tartą. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, formy, przełożyć na talerz i przestudzić. Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na to gałkę loda waniliowego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów