Fondant czekoladowy z lodami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4254
Składniki:
- 2 gałki lodów waniliowych
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
- Na ciasto:
- 280 g gorzkiej czekolady
- 250 g cukru
- 200 g mąki
- 180 g masła
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opis przygotowania:
Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przygotować ciasto: czekoladę połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do rondla. Dodać do tego pokrojone na drobne kawałki masło, po czym razem rozpuścić na małym ogniu na płynna masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem. Do utartych jajek wsypać wymieszaną mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie wlać do tego rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać a potem wymieszane składniki przelać do formy do pieczenia oprószonej bułką tartą. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, formy, przełożyć na talerz i przestudzić. Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na to gałkę loda waniliowego.
Komentarze (0)