Placki z mango
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2464
Składniki:
- 2 mango
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 0,5 kostki margaryny Kasia
Opis przygotowania:
Mango umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i podzielić na dwie części. Jedna część do smażonych placków, a druga do dekoracji talerza.
Przygotować ciasto na placki: mąkę przesypać do miski, wlać mleko, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wlać ocet jabłkowy, wsypać cukier, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką wlać ciasto.
Smażyć najpierw jedną stronę na złoty kolor, potem przewrócić na drugą i dodać pokrojone mango. Na wyłożone mango wlać drugą chochelkę ciasta i smażyć na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i udekorować drugą częścią pozostawionego mango.
Przygotować ciasto na placki: mąkę przesypać do miski, wlać mleko, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wlać ocet jabłkowy, wsypać cukier, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i chochelką wlać ciasto.
Smażyć najpierw jedną stronę na złoty kolor, potem przewrócić na drugą i dodać pokrojone mango. Na wyłożone mango wlać drugą chochelkę ciasta i smażyć na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i udekorować drugą częścią pozostawionego mango.
Komentarze (0)