Pudding chlebowy z masłem i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2210
Składniki:
- 1 szklanka wrzącej wody
- Polewa:
- 200 ma śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- Pudding:
- 350 ml mleka 2%
- 50 ml śmietany kremówki
- 50 g masła
- 50 g rodzynek
- 25 g cukru
- 10 kromek chleba tostowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować pudding: kromki chleba tostowego wysmarować masłem, przekroić na połówki, włożyć je do odpowiedniego naczynia do zapiekania, posypać rodzynkami, uprzednio sparzonymi wrzącą wodą i osączonymi z jej nadmiaru oraz mielonym cynamonem i tartą gałka muszkatołową. Jajka wbić do miski, wlać do nic ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i roztrzepać trzepaczką. Mleko przelać do rondla, postawić go na średnim ogniu, wlać do tego śmietanę, po czym wymieszać i lekko podgrzać (ale nie gotować). Podgrzane przelać do roztrzepanych wcześniej jaj, całość dokładnie roztrzepać trzepaczką i przelać do naczynia ze składnikami z chlebem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 30 minut. Po upieczeniu pokroić na porcje i przestudzić.
Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem w misce, po czym wymieszanymi składnikami zalać całość na talerzu.
Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem w misce, po czym wymieszanymi składnikami zalać całość na talerzu.
Komentarze (0)