Pudding chlebowy z masłem i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2210
Pudding chlebowy z masłem i rodzynkami
fot. LWY / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Polewa:
  • 200 ma śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Pudding:
  • 350 ml mleka 2%
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła
  • 50 g rodzynek
  • 25 g cukru
  • 10 kromek chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować pudding: kromki chleba tostowego wysmarować masłem, przekroić na połówki, włożyć je do odpowiedniego naczynia do zapiekania, posypać rodzynkami, uprzednio sparzonymi wrzącą wodą i osączonymi z jej nadmiaru oraz mielonym cynamonem i tartą gałka muszkatołową. Jajka wbić do miski, wlać do nic ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i roztrzepać trzepaczką. Mleko przelać do rondla, postawić go na średnim ogniu, wlać do tego śmietanę, po czym wymieszać i lekko podgrzać (ale nie gotować). Podgrzane przelać do roztrzepanych wcześniej jaj, całość dokładnie roztrzepać trzepaczką i przelać do naczynia ze składnikami z chlebem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 30 minut. Po upieczeniu pokroić na porcje i przestudzić.

Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z cukrem w misce, po czym wymieszanymi składnikami zalać całość na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów