Buraczki z kapustą, jabłkiem, serem, chrzanem i musztardą.
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1778
Składniki:
- 10 g tartego sera Gouda
- 2 jabłka (Szampion)
- 2 liście świeżego szpinaku
- 2 buraczki czerwone
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Liście szpinaku wyłożyć na talerz. Buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skóra do miękkości. Po ugotowaniu
odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę czerwoną zszatkować drobno, przełożyć do rondla, zalać ją trzema szklankami wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i dodać do startych wcześniej buraczków. Składniki w misce, lekko przestudzić, skropić sokiem cytrynowym i oliwą z oliwek, zasypać cukrem brązowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do liści szpinaku na talerzu. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonych jabłek wsypać tarty ser Gouda, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, tarty chrzan, musztardę, dokładnie wymieszać i dodać do calości.
odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę czerwoną zszatkować drobno, przełożyć do rondla, zalać ją trzema szklankami wody i szybko zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i dodać do startych wcześniej buraczków. Składniki w misce, lekko przestudzić, skropić sokiem cytrynowym i oliwą z oliwek, zasypać cukrem brązowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do liści szpinaku na talerzu. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonych jabłek wsypać tarty ser Gouda, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, tarty chrzan, musztardę, dokładnie wymieszać i dodać do calości.
Komentarze (0)