Przegrzebki z chrzanem i rzodkiewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1708
Przegrzebki z chrzanem i rzodkiewką
fot. Ron Dollete / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml gotowego tartego chrzanu
  • 8 mrożonych przegrzebek
  • 4 liście białej kapusty
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę pokroić w krążki. Szczypiorek pokroić drobno. Liście kapusty zalać 4 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, trzymać przez 3 minuty, potem osączyć z wody, pokroić w cienkie paski i połączyć z rzodkiewką i szczypiorkiem. Pokrojone warzywa dokładnie wymieszać. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Następnie jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Bułkę tartą przesypać na drugi talerz. Oczyszczone krewetki oprószyć solą, namoczyć w jajku, potem w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać do tego tarty chrzan oraz pokrojone wszystkie warzywa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów