Przegrzebki z chrzanem i rzodkiewką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1896
Składniki:
- 200 ml gotowego tartego chrzanu
- 8 mrożonych przegrzebek
- 4 liście białej kapusty
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę pokroić w krążki. Szczypiorek pokroić drobno. Liście kapusty zalać 4 szklankami wrzącej, lekko osolonej wody, trzymać przez 3 minuty, potem osączyć z wody, pokroić w cienkie paski i połączyć z rzodkiewką i szczypiorkiem. Pokrojone warzywa dokładnie wymieszać. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Następnie jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Bułkę tartą przesypać na drugi talerz. Oczyszczone krewetki oprószyć solą, namoczyć w jajku, potem w bułce tartej i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Dodać do tego tarty chrzan oraz pokrojone wszystkie warzywa.
Komentarze (0)