Buraki z chrzanem i nasturcją

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2248
Buraki z chrzanem i nasturcją
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 liści nasturcji
  • 4 buraki czerwone
  • 4 łyżki tartego chrzanu śmietankowego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • biały pieprz

Opis przygotowania:

Liście nasturcji sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Buraki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Następnie szczypiorek pokroić na kawałki. Buraki czerwone zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone buraki zalać sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i wyłożyć na liście nasturcji. Chrzan śmietankowy wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów