Buraki z chrzanem i nasturcją
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2248
Składniki:
- 6 liści nasturcji
- 4 buraki czerwone
- 4 łyżki tartego chrzanu śmietankowego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- pęczek szczypiorku
- sól
- biały pieprz
Opis przygotowania:
Liście nasturcji sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i wyłożyć na talerz. Buraki oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Następnie szczypiorek pokroić na kawałki. Buraki czerwone zalać 1 l wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone buraki zalać sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i wyłożyć na liście nasturcji. Chrzan śmietankowy wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem i dodać do całości.
Komentarze (0)