Kunefeh
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2145
Składniki:
- 100 ml wody z kwiatu z pomarańczy
- 40 g twarogu koziego
- 4 łyżki masła
- 2 płaty ciasta filo
- 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
- szczypta szafranu
Opis przygotowania:
Płaty ciasta filo pokruszyć na drobne okruszki i podzielić na dwie połowy. Następnie stopić na patelni 2 łyżki masła, dodać jedną połowę pokruszonego ciasta i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na to ser twarogowy, 2 łyżki pozostałego masła i posypać drugą połową okruszków z ciasta filo. Całość nakryć i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Wodę z kwiatu pomarańczy zmieszać z cukrem brązowym. Połowę wymieszanej wody wlać do smażonych składników. Wszystko smażyć przez 40 sekund, potem wlać do tego pozostałą wodę i smażyć również przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażoną potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)