Kunefeh

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2145
Kunefeh
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml wody z kwiatu z pomarańczy
  • 40 g twarogu koziego
  • 4 łyżki masła
  • 2 płaty ciasta filo
  • 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
  • szczypta szafranu

Opis przygotowania:

Płaty ciasta filo pokruszyć na drobne okruszki i podzielić na dwie połowy. Następnie stopić na patelni 2 łyżki masła, dodać jedną połowę pokruszonego ciasta i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na to ser twarogowy, 2 łyżki pozostałego masła i posypać drugą połową okruszków z ciasta filo. Całość nakryć i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Wodę z kwiatu pomarańczy zmieszać z cukrem brązowym. Połowę wymieszanej wody wlać do smażonych składników. Wszystko smażyć przez 40 sekund, potem wlać do tego pozostałą wodę i smażyć również przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażoną potrawę ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać tłuczonymi pistacjami.

Komentarze (0)