Oliebol
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2394
Składniki:
- 20 g rodzynek
- 20 g suszonej czerwonej porzeczki
- 15 g drożdży
- 10 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 kg mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
- 0,5 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz suszone porzeczki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Drożdże rozetrzeć z cukrem, letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże, wyrobić ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na małe kawałki i uformować z nich ręcznie kulki. Uformowane kulki obtoczyć rodzynkami, suszonymi porzeczkami oraz kandyzowaną skórka cytrynową. Z całości ponownie ręcznie uformować kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu. Smażyć na rumiany kolor z każdej strony, po czym osączyć z tłuszczu i przełożyć do miski. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)