Ciasto jeżynowe-jagodowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2079
Składniki:
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 szklanka jeżyn
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 żółtko jajka
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jeżyny oraz jagody umyć, osączyć z wody, przełożyć do miski i zasypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajka, wlać letnie mleko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Z pozostałego ciasta wyciąć podłużne paski o szerokości 2 cm. Następnie na ciasto w blasze nałożyć jagody z jeżynami i dobrze wyrównać łopatką. Całość nakryć plastrami z wyciętego wcześniej ciasta formując kratkę, po czym wszystko wysmarować roztrzepanym widelcem, żółtkiem jajka i posypać cukrem waniliowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajka, wlać letnie mleko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Z pozostałego ciasta wyciąć podłużne paski o szerokości 2 cm. Następnie na ciasto w blasze nałożyć jagody z jeżynami i dobrze wyrównać łopatką. Całość nakryć plastrami z wyciętego wcześniej ciasta formując kratkę, po czym wszystko wysmarować roztrzepanym widelcem, żółtkiem jajka i posypać cukrem waniliowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)