Ciasto jeżynowe-jagodowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1884
Ciasto jeżynowe-jagodowe
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • 1 żółtko jajka
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jeżyny oraz jagody umyć, osączyć z wody, przełożyć do miski i zasypać cukrem pudrem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajka, wlać letnie mleko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Z pozostałego ciasta wyciąć podłużne paski o szerokości 2 cm. Następnie na ciasto w blasze nałożyć jagody z jeżynami i dobrze wyrównać łopatką. Całość nakryć plastrami z wyciętego wcześniej ciasta formując kratkę, po czym wszystko wysmarować roztrzepanym widelcem, żółtkiem jajka i posypać cukrem waniliowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów