Sałatka z kapusty, ziemniaków i jajek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1949
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 3 szklanki wrzącej wody
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej, czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kapustę białą umyć i osączyć z wody. Następnie zszatkować ją na tarce jarzynowej o grubych oczkach, przełożyć do rondla i sparzyć wrzącą wodą. Sparzoną osączyć z nadmiaru wody, oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz cukrem, zalać sokiem cytrynowym i wymieszać. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, po czym przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do sparzonej wcześniej kapusty. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, ugotować na twardo i odcedzić. Następnie obrać je ze skorupek, pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, zalać kwaśną śmietaną, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Gotową sałatkę posypać papryką.
Komentarze (0)