Polenta z ziemniaków, kalafiora, pieczerek i jajek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2383
Składniki:
- 30 g pieczarek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 1 kg ziemniaków
- 1 duży kalafior
- 1 pęczek rukoli
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować na miękko. Po ugotowaniu odcedzić i utłuc razem z ziemniakami. Utłuczone warzywa wyłożyć na talerz. Rukolę opłukać, osączyć z wody i dodać do warzyw na talerzu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i zeszklić ją. Co cebuli dodać pokrojone w plastry pieczarki, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu. Potem dodać do całości. Jajka wbić na gotującą się wodę, kiedy się zetną wyciągnąć łyżka cedzakową i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć pieprzem.
Komentarze (0)