Pupusa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1804
Składniki:
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,7 szklanki ciepłej wody
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
Opis przygotowania:
Mąkę kukurydzianą oraz ryżową przesypać na stolnicę. Wsypać do tego cukier, kminek, szczyptę soli, pieprzu oraz tarty parmezan. Całość zalać ciepłą wodą i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na równe kawałki i ręcznie ugnieść z nich małe plaski. Placki przełożyć na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i podawać na ciepło.
Komentarze (0)