Punjabi Chole Masala

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2669
Punjabi Chole Masala
fot. easycooking / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g cieciorki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 zielone papryczki chili do dekoracji
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 dojrzale pomidory
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 0,5 łyżeczki garam masala w proszku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cieciorkę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Szalotki obrać ze skóry, z czego jedną z nich pokroić w cienkie plastry i pozostawić do dekoracji potrawy, natomiast drugą pokroić w drobna kostkę. Czosnek pokroić drobno. Następnie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu przesypać mielony kminek, garam masala, wymieszać i smażyć razem przez 30 sekund. Potem do smażonych składników wlać olej, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, czosnek, starty imbir i wszystko zeszklić na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojone pomidory, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu czarnego. Całość wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną wcześniej cieciorkę. Wszystkie składniki doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć jeszcze przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski. Gotową potrawę udekorować pokrojoną w plastry szalotką, papryczką zieloną chili oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów