Punjabi Chole Masala
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2669
Składniki:
- 400 g cieciorki
- 3 łyżki oleju
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 zielone papryczki chili do dekoracji
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 dojrzale pomidory
- 2 cm świeżego imbiru
- 0,5 łyżeczki garam masala w proszku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cieciorkę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Szalotki obrać ze skóry, z czego jedną z nich pokroić w cienkie plastry i pozostawić do dekoracji potrawy, natomiast drugą pokroić w drobna kostkę. Czosnek pokroić drobno. Następnie na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu przesypać mielony kminek, garam masala, wymieszać i smażyć razem przez 30 sekund. Potem do smażonych składników wlać olej, dodać pokrojoną w kostkę szalotkę, czosnek, starty imbir i wszystko zeszklić na średnim ogniu. Dodać do tego pokrojone pomidory, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu czarnego. Całość wymieszać i smażyć przez 2,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie dodać do tego ugotowaną wcześniej cieciorkę. Wszystkie składniki doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć jeszcze przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i przełożyć do miski. Gotową potrawę udekorować pokrojoną w plastry szalotką, papryczką zieloną chili oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)