Battenberg (ciasto-szachownica)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5198
Składniki:
- 500 g białego, naturalnego marcepana
- 200 g dżemu morelowego
- 175 g rozpuszczonego masła
- 175 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 60 g mielonych migdałów
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka różowego barwnika spożywczego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do wymieszanych składników wlać roztopione masło, wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy, dodać mielone migdały i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowaną masę podzielić na dwie połówki i do jednej z nich wlać różowy barwnik. Masę z barwnikiem miksować do czasu uzyskania jednolitego koloru. Następnie obie masy przełożyć do odpowiednich, oddzielnych form do pieczenia, wyłożonych papierem do pieczenia, po czym całość wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec przez 25 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i ostrym nożem odciąć jedynie same końcówki z każdej strony. Obcięte ciasto wysmarować z każdej strony gotowym dżemem morelowym. Marcepan naturalny pokroić na 4 kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na grubość 4 mm i nałożyć na wysmarowane dżemem ciasto. Wszystko wyrównać łopatką i na 20 minut wstawić do do lodówki.
Komentarze (0)