Chłodnik z rodzynkami i ogórkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1784
Chłodnik z rodzynkami i ogórkiem
fot. kochtopf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 100 ml zimnego bulionu warzywnego z kostki
  • 2 listki świeżej mięty
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 szklanki rodzynek

Opis przygotowania:

Papryczkę czerwoną, ogórka oraz miętę umyć i osączyć z wody. Następnie papryczkę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do kubka. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, pokroić drobno i dodać do pokrojonego ogórka. Bulion warzywny na zimno wymieszać z jogurtem greckim, po czym wymieszanymi składnikami zalać rodzynki z ogórkiem. Całość posypać pokrojoną czerwoną papryczką chili i udekorować gałązkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów