Chana masala
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1393
Chana masala (znane także jako "chole masala" lub "channay") to curry z ciecierzycą. Oprócz ciecierzycy, często dodaje się m.in. cebulę, pomidory, czosnek oraz imbir. Danie jest popularne szczególnie w Indiach oraz Pakistanie.
Składniki:
- 800 g dużej ciecierzycy
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2 zielone papryczki chili
- 2 łyżki świeżo tartego imbiru
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- 1,5 łyżeczki suszonego mango w proszku
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- szczypta suszonego szafranu
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 3 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Jedną zieloną paprykę chili pokroić drobno, a kolejną zieloną paprykę pokroić w cienkie krążki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miksera. Do cebuli z czosnkiem dodać pokrojoną paprykę drobno zieloną paprykę, świeżo starty imbir i razem zmiksować to na jednolitą masę.
Masło klarowane rozpuścić na rozgrzanej patelni, dodać do niego zmiksowane składniki, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory i wsypać do tego wszystkie pozostałe mielone składniki oraz szczyptę suszonego szafranu. Całość wymieszać, dusić przez kolejne 1,5 minuty, po czym dodać do tego ugotowaną wcześniej ciecierzycę.
Wszystko dokładnie wymieszać, dusić przez 2 minuty, a następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojoną zieloną papryką chili i udekorować czerwoną papryką chili.
Masło klarowane rozpuścić na rozgrzanej patelni, dodać do niego zmiksowane składniki, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory i wsypać do tego wszystkie pozostałe mielone składniki oraz szczyptę suszonego szafranu. Całość wymieszać, dusić przez kolejne 1,5 minuty, po czym dodać do tego ugotowaną wcześniej ciecierzycę.
Wszystko dokładnie wymieszać, dusić przez 2 minuty, a następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojoną zieloną papryką chili i udekorować czerwoną papryką chili.
Komentarze (0)