Pulpety z kalarepą i grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1664
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 20 g grzybów shitake
- 2 kalarepy
- 2 liście kapusty włoskiej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki bulionu w proszku Dashi
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz grzyby dokładnie umyć i osączyć z wody. Kalarepę obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Mięso mielone przełożyć do miski. Grzyby shitake dokładnie oczyścić, pokroić je na drobne kawałeczki i smażyć przez 1 minutę na rozgrzanym maśle na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do mielonego mięsa w misce. Mięso z grzybami doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić do tego jajko i wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Z wyrobionych składników uformować małe kulki i wcisnąć w nie pokrojone kawałki kalarepy, po czym uformować ponownie z tego ręcznie kulki. Wrzucić je do gotowanego bulionu warzywnego z liśćmi kapusty w rondlu, a następnie wsypać wsypać bulion w proszku. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Wtedy ściągnąć z je z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podawać na ciepło.
Komentarze (0)