Pulpety z kalarepą i grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1435
Pulpety z kalarepą i grzybami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 20 g grzybów shitake
  • 2 kalarepy
  • 2 liście kapusty włoskiej
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki bulionu w proszku Dashi
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz grzyby dokładnie umyć i osączyć z wody. Kalarepę obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Mięso mielone przełożyć do miski. Grzyby shitake dokładnie oczyścić, pokroić je na drobne kawałeczki i smażyć przez 1 minutę na rozgrzanym maśle na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do mielonego mięsa w misce. Mięso z grzybami doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wbić do tego jajko i wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Z wyrobionych składników uformować małe kulki i wcisnąć w nie pokrojone kawałki kalarepy, po czym uformować ponownie z tego ręcznie kulki. Wrzucić je do gotowanego bulionu warzywnego z liśćmi kapusty w rondlu, a następnie wsypać wsypać bulion w proszku. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Wtedy ściągnąć z je z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów