Pulpety w selerze

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1285

Składniki:

  • Pulpety:
  • 500 gr mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 500 gr selera w korzeniu
  • Sos:
  • 30 gr masła
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki słodkiej śmietanki (do kawy 9 lub 12 %)
  • Natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki pulpetów.
Zagotować pół litra osolonej wody. Formować pulpety i gotować w wodzie ok 7-8 minut pod przykryciem na średnim ogniu. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Wyjąć pulpety łyżką cedzakową, odłożyć na bok, wodę od gotowania zachować.

Seler obrać, pokroić w kostkę 1x1x1cm, ugotować do miękkości w wodzie od gotowania pulpetów (ok 8-10 minut). Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć na bok, wodę od gotowania zachować.

W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, wlać wodę od gotowania pulpetów i selera cały czas energicznie mieszając, dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do sosu seler i pulpety, podgrzać, aby wszystko było ciepłe. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ryżem, kaszą lub puree ziemniaczanym

Autor: Annvina

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów