Pulpety w selerze
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1285
Składniki:
- Pulpety:
- 500 gr mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3-4 łyżki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 500 gr selera w korzeniu
- Sos:
- 30 gr masła
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki słodkiej śmietanki (do kawy 9 lub 12 %)
- Natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki pulpetów.
Zagotować pół litra osolonej wody. Formować pulpety i gotować w wodzie ok 7-8 minut pod przykryciem na średnim ogniu. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Wyjąć pulpety łyżką cedzakową, odłożyć na bok, wodę od gotowania zachować.
Seler obrać, pokroić w kostkę 1x1x1cm, ugotować do miękkości w wodzie od gotowania pulpetów (ok 8-10 minut). Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć na bok, wodę od gotowania zachować.
W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, wlać wodę od gotowania pulpetów i selera cały czas energicznie mieszając, dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do sosu seler i pulpety, podgrzać, aby wszystko było ciepłe. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ryżem, kaszą lub puree ziemniaczanym
Zagotować pół litra osolonej wody. Formować pulpety i gotować w wodzie ok 7-8 minut pod przykryciem na średnim ogniu. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
Wyjąć pulpety łyżką cedzakową, odłożyć na bok, wodę od gotowania zachować.
Seler obrać, pokroić w kostkę 1x1x1cm, ugotować do miękkości w wodzie od gotowania pulpetów (ok 8-10 minut). Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć na bok, wodę od gotowania zachować.
W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, wlać wodę od gotowania pulpetów i selera cały czas energicznie mieszając, dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do sosu seler i pulpety, podgrzać, aby wszystko było ciepłe. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ryżem, kaszą lub puree ziemniaczanym
Komentarze (0)