Pulpety ryżowe z fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2063
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g kleistego ryżu
- 250 g fasoli białej w zalewie
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- maggi
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę osaczyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i utłuc tłuczkiem. Następnie z tłuczonego ryżu uformować ręcznie małe kulki. Cebulę obrać ze skóry i przypiec na otwartym ogniu palnika od kuchenki. Potem przełożyć ją do garnka. Pieczoną cebulę zalać bulionem warzywnym, dodać do tego osączoną z zalewy fasolę, szczypiorek i pokrojoną w plastry marchewkę. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem, solą, maggi i zagotować. Do zagotowanych składników włożyć uformowane kulki ryżowe i całość dokładnie wymieszać.
Komentarze (0)