Pudding z persymony
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1511
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Pudding:
- 6 persymon
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szklanka tłuczonych orzechów pekan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 kostki topionego masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki przypraw do pierników
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: persymony umyć, osączyć z wody, posiekać drobno i przełożyć je do miski. Wbić do nich jajka, wlać mleko, ekstrakt waniliowy i roztopione masło. W kolejnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, przyprawy do piernika, gałkę muszkatołową i sodę. Następnie wszystkie składniki z obu misek połączyć ze sobą i ponownie razem dokładnie wymieszać, aby powstała gęsta masa. Dodać do tego tłuczone orzechy pekan, wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 minut. Upieczony pudding wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Po przestudzeniu podzielić go na porcje i wyłożyć go na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na gotowy pudding.
Komentarze (0)