Pudding z persymony

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1511
Pudding z persymony
fot. spablab (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Pudding:
  • 6 persymon
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów pekan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 kostki topionego masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki przypraw do pierników

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: persymony umyć, osączyć z wody, posiekać drobno i przełożyć je do miski. Wbić do nich jajka, wlać mleko, ekstrakt waniliowy i roztopione masło. W kolejnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, przyprawy do piernika, gałkę muszkatołową i sodę. Następnie wszystkie składniki z obu misek połączyć ze sobą i ponownie razem dokładnie wymieszać, aby powstała gęsta masa. Dodać do tego tłuczone orzechy pekan, wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia, wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 minut. Upieczony pudding wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Po przestudzeniu podzielić go na porcje i wyłożyć go na talerz. Śmietanę kremówkę ubić mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na gotowy pudding.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów