Legumina z kaszy manny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3314
Składniki:
- 20 dkg kaszy manny
- 8 dkg migdałów
- 15 dkg masła
- 25 dkg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- konfitura owocowa
Opis przygotowania:
Migdały posiekać drobno i lekko podsmażyć na patelni na małym ogniu. Do podsmażonych migdałów dodać kaszę mannę i nie przestając mieszać lekko ją zrumienić. Zrumieniona kaszę z migdałami przesypać do rondla. Zagotować 1 l wody z masłem, cukrem i wrzątkiem zalać kaszę mannę w rondlu. Podczas wlewanie wody dokładnie mieszać, aby nie powstały kluchy. Całość gotować na małym ogniu, aż kasza wsiąknie całą wodę i zgęstnieje. Rondel przykryć ściereczką i pokrywką, po czym przestudzić. Ostudzona kasze przełożyć do pucharków deserowych, wierzch polać konfitura owocowa i posypać cukrem waniliowym. Podawać zaraz po posypaniu.
Komentarze (2)
b ciekawy przepis! niestety- kasza sie nie zrumieniła (podgrzewałam ją na pustej patelni, bez tłuszczu) i zrobiły się grudy. Co zrobiłam nie tak? Ale jest smaczne:)
Kuchnia to sztuka, jednemu się udaje, drugiemu nie. Ale próbować trzeba, a co zrobiłaś nie tak tego nie wiem. Mi się zawsze udawało. Ale przynajmniej dobrze, ze Ci smakowało.