Pudding ryżowo-waniliowy z biszkoptami i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 326
Składniki:
- 12 jaj przepiórczych
- 8 podłużnych biszkoptów
- Pudding:
- 300 ml mleka kokosowego
- 120 ml mleka 2%
- 80 g kleistego ryżu
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą. Do rondla wlać mleko kokosowe, mleko zwykłe, ekstrakt waniliowy i wsypać do tego cukier oraz ryż. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż składniki się zagotują. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż ryż wchłonie całkowicie mleko. Następnie ściągnąć to z ognia, przełożyć do pucharków deserowych i dodać do tego biszkopty. Jajka przepiórcze przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu ufarbować je barwnikami spożywczymi wg przepisu na opakowaniu, po czym dodać do potrawy.
Komentarze (0)