Pudding ryżowo-waniliowy z biszkoptami i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 116
Pudding ryżowo-waniliowy z biszkoptami i jajkami
fot. Merinka (elements.envato.com)

Składniki:

  • 12 jaj przepiórczych
  • 8 podłużnych biszkoptów
  • Pudding:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 120 ml mleka 2%
  • 80 g kleistego ryżu
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą. Do rondla wlać mleko kokosowe, mleko zwykłe, ekstrakt waniliowy i wsypać do tego cukier oraz ryż. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż składniki się zagotują. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do chwili, aż ryż wchłonie całkowicie mleko. Następnie ściągnąć to z ognia, przełożyć do pucharków deserowych i dodać do tego biszkopty. Jajka przepiórcze przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu ufarbować je barwnikami spożywczymi wg przepisu na opakowaniu, po czym dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów