Pudding ryżowy z rabarbarem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1862
Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru
- 3 szklanki wody
- 2 listki świeżej mięty do dekoracji
- 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego
- 1 szklanka cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka soku cytrynowego
- Na pudding ryżowy:
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 szklanki śmietany 12%
- nasiona z przekrojonej wanilii
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go mlekiem, dodać same nasiona z wanilii (przekrojoną laskę wanilii pozostawić) i ugotować na sypko. Ugotowany zalać śmietaną zmieszaną z cukrem, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski. Rabarbar umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Następnie zalać go 3 szklankami wody, winem, wlać sok cytrynowy, wsypać cukier, dodać cynamon, przekrojoną laskę wanilii i całość gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Ugotowane składniki przecedzić, zostawiając jedynie sam ugotowany rabarbar i dodać do puddingu ryżowego. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)