Pudding ryżowy z rabarbarem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1691
Pudding ryżowy z rabarbarem
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 3 szklanki wody
  • 2 listki świeżej mięty do dekoracji
  • 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • Na pudding ryżowy:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 szklanki śmietany 12%
  • nasiona z przekrojonej wanilii

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go mlekiem, dodać same nasiona z wanilii (przekrojoną laskę wanilii pozostawić) i ugotować na sypko. Ugotowany zalać śmietaną zmieszaną z cukrem, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski. Rabarbar umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i przełożyć do rondla. Następnie zalać go 3 szklankami wody, winem, wlać sok cytrynowy, wsypać cukier, dodać cynamon, przekrojoną laskę wanilii i całość gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Ugotowane składniki przecedzić, zostawiając jedynie sam ugotowany rabarbar i dodać do puddingu ryżowego. Wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów