Pudding ryżowy z cynamonem i karambolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1691
Składniki:
- 100 g ryżu kleistego
- 100 g cukru
- 2 owce karamboli
- 1 l mleka
- 1 łyżka cynamonu
- skórka z jednej cytryny
Opis przygotowania:
Skórkę cytrynową, owoce karamboli oraz ryż dokładnie opłukać pod bieżąca wodą. Następnie owoce karamboli obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, zostawiając jedynie dwa plastry do dekoracji deseru. Skórkę cytrynową pokroić drobno. Mleko zagotować z cukrem, skórką cytrynowa w rondlu i na wrzątek wrzucić osączony z wody ryż. Do gotowanych składników dodać pokrojoną wcześniej karambolę i całość gotować do miękkości ryżu. Kiedy zmięknie, ściągnąć z ognia, przelać do miseczek posypać cynamonem i udekorować plastrami pozostawionej karamboli.
Komentarze (0)