Pudding ryżowy z cynamonem i karambolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1691
Pudding ryżowy z cynamonem i karambolą
fot. Slastic (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 100 g ryżu kleistego
  • 100 g cukru
  • 2 owce karamboli
  • 1 l mleka
  • 1 łyżka cynamonu
  • skórka z jednej cytryny

Opis przygotowania:

Skórkę cytrynową, owoce karamboli oraz ryż dokładnie opłukać pod bieżąca wodą. Następnie owoce karamboli obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę, zostawiając jedynie dwa plastry do dekoracji deseru. Skórkę cytrynową pokroić drobno. Mleko zagotować z cukrem, skórką cytrynowa w rondlu i na wrzątek wrzucić osączony z wody ryż. Do gotowanych składników dodać pokrojoną wcześniej karambolę i całość gotować do miękkości ryżu. Kiedy zmięknie, ściągnąć z ognia, przelać do miseczek posypać cynamonem i udekorować plastrami pozostawionej karamboli.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów