Pudding ryżowy z wiśniami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2130
Pudding ryżowy z wiśniami
fot. www.WorthTheWhisk.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 łyżki syropu wiśniowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka suszonych wiśni
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Suszone wiśnie sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2. szklankami mleka, wsypać cukier i gotować na sypko. Kiedy mleko wyparuje, wlać do tego wodę, dodać sparzone wcześniej wiśnie, wlać syrop wiśniowy i wsypać cynamon oraz tartą gałkę muszkatołową. Całość gotować jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów