Pudding ryżowy z wiśniami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2130
Składniki:
- 2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 łyżki syropu wiśniowego
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka suszonych wiśni
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Suszone wiśnie sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2. szklankami mleka, wsypać cukier i gotować na sypko. Kiedy mleko wyparuje, wlać do tego wodę, dodać sparzone wcześniej wiśnie, wlać syrop wiśniowy i wsypać cynamon oraz tartą gałkę muszkatołową. Całość gotować jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć do miski.
Komentarze (0)