Pudding ryżowy z bitą śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2221
Pudding ryżowy z bitą śmietaną
fot. Kim Scarborough / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do rondla. Następnie zalać go mlekiem, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i gotować na sypko. Ugotowany odparować i wymieszać z tartą skórką cytrynową. Wymieszane składniki przełożyć do pucharków deserowych i posypać mielonym cynamonem. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć na całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów