Pudding ryżowy z bitą śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2221
Składniki:
- 200 g śmietany kremówki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do rondla. Następnie zalać go mlekiem, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i gotować na sypko. Ugotowany odparować i wymieszać z tartą skórką cytrynową. Wymieszane składniki przełożyć do pucharków deserowych i posypać mielonym cynamonem. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć na całość.
Komentarze (0)