Pudding ryżowy z marynowanymi figami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1724
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- Pudding:
- 3 żółtka
- 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 szklanka ryżu długoziarnistego
- 1 szklanka wody
- 1 laska wanilii
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- szczypta soli
- Marynata:
- 250 g suszonych fig
- 250 ml czerwonego wina półsłodkiego
- 100 ml ciemnego rumu
- 80 g cukru brązowego cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 pomarańcza
- 1 laska cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować marynatę: suszone figi oraz pomarańczę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Figi przełożyć do miski. Pomarańczę obrać ze skóry i wycisnąć z niej sok do kubka. Skórkę pomarańczową posiekać drobno. Następnie do rondla wlać wino czerwone, wsypać do niego cukier, dodać laskę cynamonu i posiekaną skórkę pomarańczową. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia, wyciągnąć z nich cynamon i ściągnąć z ognia. Wlać do nich rum oraz wyciśnięty wcześniej sok z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać i zalać tym figi w misce. Wszystko przestudzić i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Przygotować pudding: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 szklanką wody i gotować do chwili, aż woda całkowicie wyparuje. Wtedy ściągnąć go z ognia i przełożyć do formy do pieczenia, wysmarowanej masłem. Następnie mleko przelać do rondla, dodać do tego śmietanę oraz wyskrobane nasiona z laski wanilii. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć je z ognia. Jajka oraz żółtka wbić do kubka, wlać do nich miód płynny, wsypać szczyptę soli, dobrze roztrzepać je widelcem i przelać do gorących składników w rondlu. Następnie składniki wymieszać i przelać je na ryż w formie do pieczenia.
Całość posypać brązowym cukrem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i podawać z figami z marynatą.
Przygotować pudding: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 szklanką wody i gotować do chwili, aż woda całkowicie wyparuje. Wtedy ściągnąć go z ognia i przełożyć do formy do pieczenia, wysmarowanej masłem. Następnie mleko przelać do rondla, dodać do tego śmietanę oraz wyskrobane nasiona z laski wanilii. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć je z ognia. Jajka oraz żółtka wbić do kubka, wlać do nich miód płynny, wsypać szczyptę soli, dobrze roztrzepać je widelcem i przelać do gorących składników w rondlu. Następnie składniki wymieszać i przelać je na ryż w formie do pieczenia.
Całość posypać brązowym cukrem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i podawać z figami z marynatą.
Komentarze (0)