Pudding ryżowy z marynowanymi figami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1724
Pudding ryżowy z marynowanymi figami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • Pudding:
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • Marynata:
  • 250 g suszonych fig
  • 250 ml czerwonego wina półsłodkiego
  • 100 ml ciemnego rumu
  • 80 g cukru brązowego cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 pomarańcza
  • 1 laska cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować marynatę: suszone figi oraz pomarańczę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Figi przełożyć do miski. Pomarańczę obrać ze skóry i wycisnąć z niej sok do kubka. Skórkę pomarańczową posiekać drobno. Następnie do rondla wlać wino czerwone, wsypać do niego cukier, dodać laskę cynamonu i posiekaną skórkę pomarańczową. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia, wyciągnąć z nich cynamon i ściągnąć z ognia. Wlać do nich rum oraz wyciśnięty wcześniej sok z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać i zalać tym figi w misce. Wszystko przestudzić i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Przygotować pudding: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 szklanką wody i gotować do chwili, aż woda całkowicie wyparuje. Wtedy ściągnąć go z ognia i przełożyć do formy do pieczenia, wysmarowanej masłem. Następnie mleko przelać do rondla, dodać do tego śmietanę oraz wyskrobane nasiona z laski wanilii. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć je z ognia. Jajka oraz żółtka wbić do kubka, wlać do nich miód płynny, wsypać szczyptę soli, dobrze roztrzepać je widelcem i przelać do gorących składników w rondlu. Następnie składniki wymieszać i przelać je na ryż w formie do pieczenia.

Całość posypać brązowym cukrem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i podawać z figami z marynatą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów