Makaron z cebulą i imbirem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1746
Makaron z cebulą i imbirem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu nitki
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula szalotka
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Imbir oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Imbir obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Następnie makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować go do jego miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Potem rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niego pokrojone wszystkie warzywa. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki się zeszklą, wtedy dodać do nich ugotowany wcześniej makaron. Całość dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów