Bajgle z szynka i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4055
Składniki:
- 4 plastry szynki gotowanej
- 4 plastry sera żółtego
- pęczek bazylii
- Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju do wysmarowania blachy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 białko z jajka
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą, po czym odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski (trochę pozostawić do podsypania po wyrośnięciu ciasta). Dodać do tego roztarte drożdże, wbić jajka, wsypać sól i z całości wyrobić gęste ciasto mikserem. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 10 minut. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Potem wysmarować je olejem i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i ponownie wyrabiać przez 30 sekund, aby się nie kleiło. Wyrobione podzielić na równe porcje, z których należy uformować rulony, a z nich następnie pierścienie, łącząc ich końce ze sobą. Pierścienie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Ciasto na blasze wysmarować białkiem jajka i posypać sezamem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, przekroić na połówki i wyłożyć szynką, serem oraz bazylią.
Komentarze (0)