Bajgle z szynka i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4055
Bajgle z szynka i serem
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 plastry szynki gotowanej
  • 4 plastry sera żółtego
  • pęczek bazylii
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania blachy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 białko z jajka

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą, po czym odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski (trochę pozostawić do podsypania po wyrośnięciu ciasta). Dodać do tego roztarte drożdże, wbić jajka, wsypać sól i z całości wyrobić gęste ciasto mikserem. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 10 minut. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Potem wysmarować je olejem i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką i ponownie wyrabiać przez 30 sekund, aby się nie kleiło. Wyrobione podzielić na równe porcje, z których należy uformować rulony, a z nich następnie pierścienie, łącząc ich końce ze sobą. Pierścienie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Ciasto na blasze wysmarować białkiem jajka i posypać sezamem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, przekroić na połówki i wyłożyć szynką, serem oraz bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów