Kulki ryżowo-kokosowe z mango
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3706
Składniki:
- 100 ml śmietany 18%
- 2 mango
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka sezamu
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- sól
Opis przygotowania:
Mango umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wsypać wiórki kokosowe, połowę łyżki cukru pudru, wymieszać, po czym uformować z tego kulki ręcznie i przełożyć je na pokrojone mango na talerzu. Śmietanę wymieszać w kubku z drugą połową łyżki cukru pudru, po czym polać tym całość. Na koniec wszystko posypać sezamem.
Komentarze (0)