Kulki ryżowo-kokosowe z mango

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3706
Kulki ryżowo-kokosowe z mango
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 mango
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • sól

Opis przygotowania:

Mango umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wsypać wiórki kokosowe, połowę łyżki cukru pudru, wymieszać, po czym uformować z tego kulki ręcznie i przełożyć je na pokrojone mango na talerzu. Śmietanę wymieszać w kubku z drugą połową łyżki cukru pudru, po czym polać tym całość. Na koniec wszystko posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów